Black Friday er en dag, som vi hvert år ser frem til med både spænding og ydmyghed. Det er en dag, som betyder rigtigt meget for mange tusinde af vores kunder, og det er en dag som stresstester alle systemer og rutiner. Det er i sagens natur vitalt, at alt bare spiller den dag.

Vi vil her gennemgå de forskellige pointer og tendenser, vi kan se på tallene fra Black Friday 2017.

Starter tidligere og varer længere

Mange spørger sig, om en dag som Black Friday udsulter omsætningen i ugen op til den store dag. Det er dog ikke noget vi kan se på vores tal. Vi har ikke kunnet spore nogen generel omsætningsnedgang i tiden op til Black Friday.

Hvad vi derimod kan aflæse, er tendensen til at flere og flere “tyvstarter” deres Black Friday. Omsætningen torsdag var således den dobbelte af en normal torsdag. På samme vis kunne vi aflæse, at Black Friday efterhånden nærmer sig Black Weekend - mange butikker har holdt gryderne i kog henover weekenden.

Rekordernes dag

Hos QuickPay havde vi både det største antal transaktioner, samt håndterede den største omsætning på eet døgn. Vi rundede et anstændigt 3-cifret millionbeløb i håndteret omsætning.

Kigger man lidt mere under motorhjelmen håndterede vores API i peak (fredag 9.30 -> 10.00) mere end 100 samtidige requests.

Ser vi på væksten ift. en normal fredag og Black Friday 2016 er tallene hos os:

black-friday-2017-growth

Danmark er fortsat et kortland

Danmark er stadig et udpræget kortland - og særligt på en dag som Black Friday. Fordelingen af kort fra døgnet:

black-friday-2017-card-brands

Vores råd er fortsat - modtag de relevante betalingsmetoder. Har I kun en Nets-aftale på Dankort, så få en aftale med en indløser på internationale kort (Visa & Mastercard).

Omvendt, har I kun en aftale på internationale kort, så få også en aftale med Nets omkring Dankort. Dankort-logoet repræsenterer i den grad troværdighed (og må kun anvendes hvis man rent faktisk har en Dankort-aftale), og Dankortet er typisk langt det billigste kort at indløse.

MobilePay Online brager frem

Black Friday kunne godt ligne MobilePays endegyldige gennembrud. Vores egne tal siger selv, at MobilePay stod for ca. 16% af alle vores korttransaktioner - MobilePays tal er faktisk endnu vildere:

“Sammenlignet med sidste års Black Friday voksede salget med 270%. Sammenlignet med fredag for en uge siden var væksten 1120%. Sagt i penge, så købte danskerne sko, cykler, computere og meget andet for 118 millioner kroner med MobilePay i går.”

Lidt uddybende information om MobilePay og Black Friday 2017. Altså tal på tværs af alle danske netbutikker og betalingsgateways.

Total volumen: 118 millioner DKK

Vækst i % og gennemsnitskøb, Black Friday 2017 vs. 2016:

  • 270% vækst
  • 1120% vækst i forhold til sidste fredag den 17. november 2017
  • Gennemsnits køb: 706 DKK

Peak for dagen: Flest MobilePay-køb mellem kl. 21-22:

  • Brugerne købte for 8,5 millioner DKK på en time
  • Vækst på 372% i forhold til samme tidsrum Black Friday 2016
  • Vækst på 1345% i forhold til samme tidsrum fredag den 17. november 2017

Vi må endnu en gang konkludere, at forbrugerne har taget MobilePay til sig - og vi forventer kun at det stiger i takt med at flere butikker får rullet MobilePay Checkout ud.

Det rene Dankort findes stadig

Det rene Dankort (altså uden Visa-delen) findes stadig, men det er under udfasning.

Sidste år til Black Friday stod det rene Dankort for 2,7% af alle korttransaktioner. Dette tal er i år faldet til 1,9% hos os.

Secured By Nets?

Vi nærmer os et tidspunkt hvor Secured By Nets bliver obligatorisk for alle merchants. Det har siden april 2017 været muligt for merchants, at slå det til hos os.

Derfor er det oplagt, at kigge på hvor mange transaktioner der rent faktisk gik igennem Secured By Nets på Black Friday.

Kun godt 1% af alle Dankort-transaktioner hos os var med Secured By Nets - hvilket kunne tyde på det først for alvor vinder ind når det bliver gjort obligatorisk for alle.

Shopsystemer

Som et kuriosum vil vi lige bringe en grafik over de shopsystemer med største volumen.

black-friday-2017

Grafikken skal tages med et gran salt, idet det er merchants selv som i vores system angiver hvilket shopsystem de anvender. Ligeledes siger grafikken heller ikke noget om hvilket shopsystem, der er bedst eller andet.

Det bemærkelsesværdige for os er at andelen af “Custom Made” er langt lavere på en Black Friday end den er på en normal dag. Det skyldes at transaktionerne på en dag som Black Friday er fordelt udover langt flere merchants end normalen. Næsten ingen af vores helt store merchants bruger standardiserede shopsystemer, og er typisk abonnementsforretninger (som ikke lige lavede deres store trækninger på Black Friday).

Alt kørte som smurt hos os

Uanset set hvilket syn man har på Black Friday er det sikkert, at det er en dag som stresstester de forskellige delelementer i en netshop. Er der styr på lageret, kan selve hjemmesiden følge med, har man styr på logistikken og kan kundeservice følge med.

Vi kan naturligvis kun tale for os selv og selve betalingsdelen og kan med glæde konstatere, at alt hos QuickPay kørte som smurt.

Det giver alligevel en vis faglig stolthed, at kigge på en platform som snurrer og “lyser grønt” på selv de store dage. Systemet kan håndtere mange, mange flere transaktioner og det giver en dejlig ro i maven. Kunderne og betalingerne kan bare komme an - vi skal nok gribe dem :)

Og således opmuntret kaster vi os nu over julehandelen. Glædelig jul!