Her ved indgangen til et nyt årti, så er det svært ikke at kigge tilbage på det årti, som er gået, og særligt interessant bliver det, hvis man tager sine abonnementsbriller på, og betragter udviklingen. 

Prøv engang at tænke 10 år tilbage. På det tidspunkt var Netflix en amerikansk virksomhed, der fortrinsvist levede af at sende DVD’er med posten til sine kunder i USA. Spotify var en lille svensk start-up, som ikke engang var lanceret i Danmark. Aarstiderne levede af at sende frugtkasser til sine kunder og var kun en brøkdel af virksomhedens størrelse i dag, og ingen af de store tech-giganter havde for alvor abonnement på deres radar. Abonnementsmodellen var, ved indgangen til 10’erne, stort set forbeholdt aviser, teleselskaber og fitnesscentre.

Spol så 10 år frem til nu. Det er vist ikke for meget sagt, at abonnement har oplevet et voldsomt boom de seneste 10 år. I dag kan vi som forbrugere abonnere på stort set alt: TV, musik, bøger, dagligvarer, øl og vin, briller, cykler og biler, for ikke at tale om dagligdagens mange små digitale spil og tjenester, som vi også abonnerer på. Udviklingen har været så voldsom, at flere nu taler om den nye abonnementsøkonomi, som den æra, vi er gået ind i.

Spørgsmålet er blot, om abonnementsvæksten vil fortsætte ind i 20’erne, eller om virksomheder og forbrugere bliver trætte af alle de nye abonnementer. Det er som bekendt svært at spå om fremtiden, men når det kommer til abonnementsøkonomien, så er der absolut intet der tyder på, at tempoet går ned. Tværtimod. For som jeg vil vise i det følgende, så er der mange områder, hvor den først lige er begyndt.  

Her er mit bud på 10 vigtige abonnementstendenser, som vil fylde meget de kommende år:

1. From ownership to usership

Fremtidens forbrugere vil ønske at befri sig selv fra ejerskabets byrder for i stedet at leje adgang til de store forbrugsgoder, og dermed at have en meget større frihed og fleksibilitet i livet. I dag ser vi det allerede med biler og cykler, og i fremtiden vil forbrugerne også tegne abonnement på vaskemaskinen og køleskabet, møblerne, barnevognen, brillerne og alle de andre store investeringer, som ellers tynger både økonomisk og beslutningsmæssigt. Store producenter og retailere vil slås om disse markeder, hvor de mest brugervenlige løsninger vil vinde.

2. Dagligvarer og den øvrige detailhandel vil følge trop

Det er ikke kun de langvarige forbrugsgoder, som går i abonnement. I Danmark ser vi allerede en begyndende hård kamp om at vinde markedet for dagligvarer i abonnement med giganter som Matas og Salling Group, der i 2019 har lanceret nye abonnementsløsninger. Hvorfor? Fordi vi som forbrugere i stigende grad ønsker den bekvemmelighed, som er forbundet med ikke at skulle tænke på selv at bestille næste levering. Den øvrige detailhandel vil følge trop, så de kommende år vil vi kunne få flere og flere produkter i abonnement.

3. Forbrugerne vil efterspørge højere grad af personalisering

Men et abonnement er ikke bare et abonnement og ’one size does not fit all’! For 10 år siden var det den simple ’All-you-can-eat’-model, der vandt indpas overalt i abonnementsverdenen, men fremover vil flere og flere abonnementsløsninger blive skræddersyet efter den enkelte forbrugers ønsker og behov. Uanset om der er tale om digitale løsninger eller fysiske produkter. 

4. Bæredygtighed bliver et vigtigt abonnementstema

Det har næppe forbigået nogens opmærksomhed, at de seneste år har budt på en stigende opmærksomhed på bæredygtighed og klimabevidsthed. FN’s 17 Verdensmål er vigtige for virksomheder og forbrugere, og den stigende klimabevidsthed vil påvirke vores forbrug. Derfor vil vi se flere og flere abonnementskoncepter, som er fokuseret på bæredygtighed. Måltidsløsninger, som skal være med til at minimere madspild, og cirkulære løsninger, hvor vi i højere grad deler adgangen til produkter via abonnementer, er blot eksempler på dette.

5. Forbrugerne bliver dygtigere abonnementskøbere

For 10 år siden var det almindeligt kendt, at abonnement også var godt for virksomhederne, fordi kunderne ofte glemte, hvilke abonnementer de havde, og derfor aldrig fik dem afmeldt. Sådan bliver det ikke fremover. Som forbrugere bliver vi dygtigere og dygtigere abonnementsindkøbere. Teknologiske løsninger vil give os let adgang til at overskue og håndtere vores abonnementer, og de tjenester, som ikke leverer konstant værdi, vil hurtigt forsvinde igen. 

6. Øget fokus på oplevelse og fastholdelse

Som et resultat af ovenstående, vil abonnementsvirksomhederne fremover skifte fokus. I 10’erne var fokus i høj grad på at skabe en attraktiv model for kunder at købe ind på, for så at sætte fuld skub på alle salgskanaler. Målet var indtræk. Nu skifter fokus og bliver i det mindste mere balanceret, for de abonnementsvirksomheder, som formår at fokusere på abonnementsoplevelsen undervejs for dermed at skabe en lang levetid på sine abonnenter, vil komme ud som fremtidens vindere.

7. Mobility-as-a-Service: Abonnér på dine transportløsninger

Ét område vil i særlig grad opleve en fuldstændig forandring og transformation. Mit bud er, at om 10 år er der (stort set) ingen, som ejer egne transportmidler. Fænomenet er kendt som Mobility-as-a-Service, som blot betyder, at vi fremover vil abonnere på al transport i form af en tjeneste, som effektivt kan bringe os fra A til B. De forskellige transportformer vil blive bundet sammen, så det er helt enkelt at kombinere eksempelvis bil, tog og taxa i en sammenhængende rejse. 

8. Abonnement bliver for alle virksomheder

Abonnementsbølgen op igennem 10’erne er i nogen grad blevet bremset af, at det ofte er kompliceret at implementere et nyt abonnementskoncept. Det kræver systemer, som kan håndtere en abonnementsrelation og opkræve løbende abonnementsbetalinger, og ofte forskellige systemer, som skal tale sammen med hinanden. Men mange teknologivirksomheder arbejder på at gøre det enklere, så om få år er det måske lige så let at åbne en abonnementsvirksomhed, som det i dag er at lave et website. Det vil åbne op for en ny bølge af små og mellemstore virksomheder, der kaster sig over abonnement.

9. Internet-of-Things vil åbne for nye typer af abonnementer

Flere og flere dimser, både i hjemmet og i virksomhederne, vil blive koblet til internettet, og det vil åbne op for helt nye digitale tjenester, som vi kan abonnere på. Badevægten i hjemmet vil blive koblet til internettet og sende dine sundhedsdata i skyen, og med et abonnement på både vægten og den bagvedliggende tjeneste, så vil du effektivt blive fulgt sundhedsmæssigt og løbende modtage råd og vejledning … fortsæt selv listen …!

10. Abonnement er ikke kun for forbrugere – men også for virksomheder

Lad os slutte af med den tendens, som har potentialet til at blive den måske allervigtigste – ihvertfald målt i omsætning: Abonnementssalg mellem virksomheder – det såkaldte Business-to-Business salg – vil nemlig eksplodere de kommende 10 år. Virksomheder vil i stor stil gå fra at købe ting til at abonnere på tjenester. Det gælder alle de ting, som alle virksomheder køber i dag: Biler, kontormøbler, printere og IT-udstyr, men virksomheder vil også i stigende grad abonnere på arbejdskraft: Lej din regnskabschef, SoMe-manager, eller din HR-chef. Samtidig arbejder mange af de helt store produktionsvirksomheder på at installere installationer som trykkerimaskiner og hele fabriksanlæg i form af en leje- eller abonnementsmodel.


Er du interesseret i at fordybe dig endnu mere i den boomende abonnementsøkonomi. Så tilmeld dig den store abonnementskonference, Scandinavian Subscription Summit 2020, i Bella Center den 12. maj 2020.

Læs mere om konferencen her: https://www.subscrybe.dk/scandinaviansubscriptionsummit/


Bruger I ikke QuickPay?

Opret en konto i dag - det er gratis at teste